Aktuelnosti

IZLOŽBA PUPIN – OD FIZIČКE КA DUHOVNOJ REALNOSTI

Velika interaktivna izložba posvećena Mihajlu Idvorskom Pupinu, koja je obuhvatila do sada najobimniji presek njegovog života i dela, otvorena je 25. septembra 2015. godine i zbog velikog interesovanja javnosti po drugi put je produžena do 01. decembra u Istorijskom muzeju Srbije. Ovu izložbu je posetilo preko 200.000 ljudi.

Izložbu je realizovao Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Telekom Srbija a.d. i kompanije Nelt.

Izložba obuhvata Pupinove aktivnosti na polju nauke, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno-političke doprinose, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti, književni rad.

Po prvi put je izložen Pupinov najveći umetnički legat, kao i njegova lična biblioteka. Posebnost ove postavke čini i do sada nepoznati arhivski materijal, ne samo iz arhive FBI, već i iz Arhiva Jugoslavije, grada Pančeva, Zavičajnog kompleksa u Idvoru. Narodni muzej u Beogadu, PTT muzej, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Biblioteka Srpske patrijaršije, Zavod za intelektualnu svojinu, Muzej Vojvodine samo su neke od institucija koje su pozajmile predmete iz svojih zbirki i tako pomogle da se predstavi nasleđe ovog velikog čoveka i naučnika.

Ono što postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija koje omogućavaju da svaki segment izložbe bude interaktivan. Tako se, na primer, interaktivne AR naočare koriste prvi put u muzejskoj izložbi. Instalacije koje se aktiviraju samim prisustvom posetioca, vode nas zvukom i slikom do samog Pupina i njegovog vremena.

Zahvaljujući autorima izložbe Aleksandri Ninković Tašić i dr Dušici Bojić i timu u kome se nalaze svetski pioniri u korišćenju AR tehnologije, izložba na najbolji način predstavlja lik i delo ovog velikog naučnika, kao i moderno lice i kreativne potencijale današnje Srbije.

Izložba je bila otvorena do 01. decembra 2016. godine.

 

partneri
projekta

Aleksandra
Media Sector
RTS