Aktuelnosti

Izložba ,,Pupin izbliza" digitalizovana građa o Mihajlu Pupinu

U Galeriji Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici u Beogradu 10. decembra 2021. godine priređena je izložba posvećena promociji digitalizovane arhivske građe o velikom naučniku, patrioti i dobrotvoru Mihajlu Pupinu.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije realizovan je ambiciozni projekat prikupljanja i digitalizacije arhivske građe o životu i radu velikog naučnika i rodoljuba profesora Mihajla Idvorskog Pupina čiji je autor Aleksandra Ninković Tašić. Projekat je predstavljen u petak 10. decembra u galeriji RTS-a uz mini izložbenu postavku originalnih i ekskluzivnih materijala o Pupinu iz lične arhive autorke projekta.

Arhiva na portalu arhivapupin.rs daje odgovor na pitanje:„Кo je bio Mihailo Pupin“. Кo je bio naš Idvorski pastir koji je promenio ovaj svet? Ako prolazite kroz preko 10 kategorija materijala vidi se Pupinovo neizmerno delo. Od Arhiva Jugoslavije, Arhiva Grada Beograda, arhive FBI-a, arhive Nase, Univerziteta Кolumbija, ogromne arhive štampanih medija do odnosa Pupina i Tesle. Do sada nikada javno objavljenih istaknutih dokumenata.
Legat predstavlja riznicu kakve nema u svetu arhiva. Nikada niko o jednom nasleđu nije skupio ovako različita dokumenta: preko pisama, telegrama, proglasa, donose nam zaista ubedljivu sliku i odgovor na pitanje: „Кo je zaista bio Mihailo Pupin?"

U svojstvu pokrovitelja ovog projekta u Galeriji RTS-a se obratila ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i Aleksandra Ninković Tašić, autorka projekta.

U postavci se nalazi: torbica u kojoj je Pupin dobijao novine u Americi sna kojoj su njegovo ime i inicijali, Кalendar koji je Pupin slao vojnicima na Solunskom frontu u tiražu od 10.000 primeraka i neka od mnogih dela koja je finansirao i podržao Mihajlo Pupin među kojima posebno izdavajam Monografiju manastira Manasija koju iz svog fonda finansira i štampa Mihajlo Pupin.

partneri
projekta

Aleksandra
Media Sector
RTS